
Piyasada tüketilen oyun hamurlarının içerisinde çeşitli hastalıklara sebep olan kimyasal maddeler malumunuz. Hatta bu oyun hamurlarının çocuğun gözü ile temasında körlüğe gidebilen zararlar bulunuyor. Doğal temizlik malzemeleri ve doğal yaşama konusunda başarılı işler yapan Yeşil Köpük’ün blogunda Seval Cevizci ismiyle tamamen zararsız ve evinizde yapabileceğiniz rengarenk oyun hamurları tarifini alıntılıyoruz. İyi eğlenceler
Ev Yapımı Oyun Hamuru
1 su bardağı doğal kepeksiz un
1/2 su bardağı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağ (ben eklemeyi unuttum yine de çok güzel bir hamur oldu, işin komiği tarifi veren bayan da eklemeyi unutmuş)
1 su bardağı kaynamış su
Kuru malzemeleri büyük bir kaseye alın. Limon suyu ekleyecekseniz zeytinyağı ve kaynamış suyu ekleyin çırpma teli ile karıştırmaya başlayın. Karışım ılıyınca elinizle tamamen homojen olana kadar yoğurun. Eğer farklı renklerde hamurlar istiyorsanız hamuru parçalara ayırın. Ben üçe böldüm pembe, sarı ve beyaz hamurlarım oldu. Pembe rengi bir adet kayısı büyüklüğünde kırmızı pancarı katı meyve sıcağında sıkıp çıkan sudan 2 tatlı kaşığı kadarını hamura ekleyerek elde ettim. Sarı rengi ise 1 yemek kaşığı suya 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal ekleyip kaynattım, süzdüm ve soğutup 2 tatlı kaşığı kadar hamura ekledim. Zerdeçalı toz halde kullanmadım çünkü daha mat ve pürüzlü olacağını düşünüyorum oysa kaynatıp süzünce çok hoş berrak bir sarı elde ettim. Renklendirdiğiniz hamurlara 1 yemek kaşığı kadar un ekleyip her birini iyice yoğurun. Evet yumuşacık ve rengarenk oyun hamurlarınız hazır!
Hamuru yaparken gıda olarak kullandığım malzemeleri tercih ettim çünkü afacan kızım hamurun tadına bakmak isteyebilirdi üstelik gidip marketten almam gerekecekti. Eğer çocuklarınız büyükse ve yeme ihtimalleri yoksa beyaz unla da yapabilirsiniz. Bu hamura kakao ekleyip kahverengi, ıspanak suyu veya öğütülmüş yeşil çay ekleyip yeşil renkli hamurlar yapabilirsiniz(ben bir daha ki sefere yeşil rengi ıspanakla yapmayı düşünüyorum). Hamuru streç filmle sarıp buzdolabında bozulana kadar muhafaza edebilirsiniz. Kokmaya başladığında yenisini yapma vakti gelmiş demektir!
YORUM YAP